Деца учат в полуизоставени помещения
Деца учат в полуизоставени помещения / БТА
Ученици от гимназия „Христо Ботев” провеждат част от редовните си учебни занятия в сграда, която се намира извън терена на училището. Там се намират „ателиетата”, предоставени на децата от паралелките по изобразително изкуство. В помещенията липсва качествено отопление и осветление поради лошото електричество в сградата.

„Децата ни са принудени да рисуват с ръкавици”, оплака се Ирина Едрева, която е майка на десетокласничка. „Дъщеря ми боледува постоянно заради ниските температури в стаите”.

Според Теодора Бойчева от 10 б клас в гимназия „Христо Ботев” освен студът и и лошото осветление на помещенията е проблем и самият преход от училището до сградата.

„За около 10 минути трябва да стигнем до ателиетата , а те се намират на голямо разстояние от училище. За нас не е и безопасно, знаете как се кара и паркира по улиците”, каза Теодора.

Проблемът започва с решение на предишния общински съвет от 4 август 2005 година. Това решение касае ползването на училищните кабинети от двете училища гимназия „Христо Ботев” и Седмо основно училище”Митрополит Методи Кусев”.

Според адвокат Антоанета Масленска „това решение не е издържано както от юридическа, така и от фактическа страна”.

„Комисията по образование в общинския съвет е запозната с този проблем”, заяви председателят на комисията Любка Иванова.

„На свое заседание взехме решение да бъде предоставена база в сградата на гимназия "Христо Ботев", която да обслужва нейните ученици, включително децата, които изучават изобразителни изкуства. Това са 4 класни стаи, които се намират на 4-ия етаж на сградата. Към 1 ноември това решение трябваше да бъде изпълнено, но не беше”, каза Любка Иванова.

Председателят на комисията по образование в общинския съвет и всички потърпевши очакват възможно най-бързо разрешение на проблема . Според тях то трябва да дойде от общинската администрация в Стара Загора.