Дарителски конкурс търси нови екопроекти
Дарителски конкурс търси нови екопроекти / Организаторите

Граждани и неправителствени организации от цялата страна вече ще могат да кандидатстват в дарителския конкурс „Загорка Зелен фонд", организиран от популярната пивоварна.

Четвъртото издание на проявата стартира на 1 май. Проекти ще се набират до 31 юли, а оценяването им ще стане през август. В журито са включени архитекти, технически специалисти, представители на община Стара Загора и областна администрация-Стара Загора, на партньорите от Обществен дарителски фонд - Стара Загора и на самата компания.

Победителите в кампанията ще бъдат обявени през септември. Наградата за автора на проекта-победител е 10 000 лева. Вторият ще получи 7000 лева, а третият ще бъде премиран с 5 000 лева.

„Проектът, който спечели тазгодишното издание на конкурса ще бъде реализиран от нашата компания. Къде точно ще решат хората, които от септември ще получат възможност чрез гласуване да изберат мястото. То обаче задължително трябва да бъде в Стара Загора или региона", обясни изпълнителният директор на „Загорка" Николай Младенов.

Максималната стойност на проектите трябва да е 50 000 лева. Категориите, в които организациите или физическите лица могат да предлагат проекти са три: пасивна стая или офис, пестене на вода и пестене на енергия. Всички те обаче трябва да бъдат реализирани в градска среда.

През миналата година за финансиране кандидатстваха 18 проекта, одобрени бяха 6. Общата сума на даренията бе над 70 000 лева.