Дарителска кампания за Дом паметник Бузлуджа, обеща Станишев
Дарителска кампания за Дом паметник Бузлуджа, обеща Станишев / DarikNews.bg

Национална дарителска кампания за консервация и съхраняване на Дом паметника на връх Бузлуджа ще стартират от БСП. Това може да стане само след решение на Министерския съвет за прехвърляне на собствеността, припомни в Стара Загора лидерът на партията Сергей Станишев. В момента стапанин на чинията е държавата и в частност областната управа в Стара Загора.

Лидерът на социалистите беше категоричен, че кампанията за събиране на средства ще стартира само при едно условие- „ако Министерският съвет вземе такова решение и ние го видим, защото всяка приказка на сегашните управляващи съм свикнал да приемам с едно наум".

По повод отправените критики от премиера Борисов, че социалистите не са полагали достатъчно грижи за паметника на Бузлуджа, Станишев отговори така:"Искам да му припомня едно нещо:аз за държавната собственост съм се грижил много по-добре от него. Искам, когато той си тръгва като министър председател, да остави 8 милиарда и 200 млн. лева фискален резерв, както му оставих аз. Да остави държавния дълг на 15% от брутния вътрешен продукт, а не да ни остави дълг от 20-25% с няколко милиарда задлъжняване от всички българи".

По данни на областния управител Йордан Николов четирима са кандидатите да станат собственици на чинията. Въпреки че е на път да се раздели с имота, областната администрация е предприела мерки да обезопаси района. Разработен е проект, който е внесен за одобрение и финансиране от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.