Д-р Евгений Желев: Ще защитим интересите на Тракийския университет
Д-р Евгений Желев: Ще защитим интересите на Тракийския университет / dariknews

Миналата седмица внесох в комисията по здравеопазване законопроект за разблокиране резерва на националната здравно-осигурителна каса с 450 милиона лева, съобщи в Стара Загора бившият министър на здравеопазването д-р Евгений Желев.
„ В проекта 350 милиона бяха предвидени за болнична помощ, 70 за плащания медикаменти в домашно лечение,20 милиона за увеличение на средствата за медико-диагностични изследвания и 10 милиона за дентална помощ", допълни д-р Желев. По думите му законопроектът не бил одобрен с мотива,че приходите в касата в момента вървят добре и няма защо да се искат допълнително пари за разплащане.

В Стара Загора депутатите от коалиция „За България" д-р Евгений Желев и Спас Панчев присъстваха на дискусия за висшето образование, която се проведе в Тракийския университет.

„На срещата беше изразено опасението, че Законът за висшето образование, който предстои да бъде приет, може да създаде проблеми на извънстоличните университети. В страната действително има много университети, но нашият отговаря на всички условия, развива сериозна научна дейност и е основен за Стара Загора.Ангажирахме се да защитим интересите на Тракийския университет", каза още д-р Евгений Желев.

Според Спас Панчев състоянието на българската наука е тревожно.
„Особено в години на криза е важно да подпомагаме научните разработки, защото именно те могат да ни изведат напред", заяви Спас Панчев и добави,че "ако нещата вървят и занапред така, ще бъдем не само една от най-бедните държави, но и една от най-безперспективните".