Д-р Бадов: Здравеопазването не е терен за експерименти
Д-р Бадов: Здравеопазването не е терен за експерименти / DarikNews.bg

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ подкрепя исканията на Комплексните онкологични центрове и е против сливането им с многопрофилните болници. Това каза председателят на синдиката в старозагорската болница д-р Атанас Бадов. Тази реформа в здравеопазването е ненавременна и много прибързана. Според синдикатите няма ясни параметри за обединението. Те призовават за диалог с Министерството на здравеопазването.

Това предложение по никакъв начин няма да подобри дейността им и да доведе до по - достъпни и по - качествени медицински услуги. Никъде не са посочени конкретни размери на намаление на административните разходи, както и очакван икономически ефект, категорични са синдикатите.

Тази сутрин на проведен териториален координационен съвет синдикатите приеха декларация, която ще бъде изпратена до министъра на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване. Според текста ако сливането се осъществи, онкологичните центрове ще загубят предмета и организацията на дейността си, тъй като новия собственик може да направи преобразуване.
Заради дублиращи се звена ще се наложат и съкращения, е мнението на д-р Дениза Пенкова, представител на КНСБ в онкологичния център.

В Комплексния онкологичен център се обслужват пациенти от Стара Загора и Сливен, което включва 15 общини. Исканията на здравните работници са подкрепени и от Центъра за психично здраве. Най - вероятно протестите ще продължат и следващата седмица, а на 29 май е възможно да бъде организиран протест в София.