Д-р Бадов: Подкрепяме директорите на болниците в областта
Д-р Бадов: Подкрепяме директорите на болниците в областта / DarikNews.bg, архив

68% от делегирания бюджет за месец юни от Здравната каса са изплатени на лечебните заведения. Това каза за Дарик председателят на КНСБ в Многопрофилната болница в Стара Загора доктор Атанас Бадов. Той допълни, че това ще доведе до спиране на плановия прием на пациенти.

Директорите са притеснени, че в повечето болници тези пари няма да покрият дори Фонд „Работна заплата", коментира доктор Бадов. Той подчерта, че става въпрос за месец юни, а не както беше оповестено по-рано, че бюджетът ще бъде орязан само през месец август.

„Лекарите считат, че тези пари са крайно недостатъчни, за да бъдат лекувани пациентите качествено. По този начин се отнемат правата на пациентите", категоричен е доктор Атанас Бадов.
Изпълнителните директори на болници и синдикатите потърсиха контакт и с пациентските организаци, за да могат да бъдат защитени конституционните права на гражданите.

Синдикатите в Старозагорско подкрепят изцяло решението на директорите на болниците в областта да не подписват анекса към Националния рамков договор и заявиха, че ако някой от директорите подпише анекса незабавно ще му поискат оставката.

От БЛС призоваха директорите на лечебните заведения да заведат дела срещу Здравната каса за дължимите суми.

През септември лекарите от цялата страна ще започнат ефективни протестни действия заради намалените бюджети на болниците, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, след като съсловната организация проведе национален съвет.