Църквата отбелязва Кръстовден
Църквата отбелязва Кръстовден / DarikNews.bg, архив

Църквата отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден, а в народните обичаи този ден се смята за началото на есента. На Кръстовден празнуват именниците Кръстьо, Кръстина, Кръстан, Кръстана, Кръстилена, Кръстена, Кръстил, Кръстила.

Справката на Дирекция „Гражданско състояние" в Община Стара Загора сочи, че голяма част от именниците са дами, които носят името Кристина. Останалите именници днес са 10-тима мъже с името Кръстю, Кръстьовците са повече - 77. Имаме си един Кръстан и една Кръстана в областта. Кръстините са 92, следват Кристин - 26-ма , един Кристо, Къна - 12, Кънка - 7, Ставри - 4-ма.

Празникът се нарича още Гроздоберник, тъй като започва брането на грозде. Смята се, че на Кръстовден денят и нощта се кръстосват, а слънцето започва да се приближава към зимата. Вярващите спазват строг пост, а традиционните обредни ястия са зелник с праз лук и печена тиква.

Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци, най-вече с жито от новата реколта.

За празника се раздават пресни пити, за да се умилостивят стихиите и да бъде плодородна годината. Първото откъснато грозде се освещава в черква и се раздава за здраве и плодородие.

Освен именниците, на този ден празнуват и лечителите, които лекуват пресекнал се кръст, навехнати или счупени крайници.