С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос, започна тържествената света литургия по повод 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка. 17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.
 

Шипка
БТА


Честваме 120-а годишнина от създаването на Храм Паметника в Шипка


Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора – при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха заедно в богослужението в историческата църква, под която има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа.
 

Шипка
БТА

С почетни плакети „Свети Карп“ на Старозагорската митрополия бяха удостоени президентът Румен Радев, президентът Георги Първанов/2002 – 2012/ и Симеон Сакскобургготски, в знак на благодарност за съхраняването на храма. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас и кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива дейност за запазването на храма, както и на Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България.

Предстои мащабен ремонт на Паметника „Шипка” (ВИДЕО)

 Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор и участвал в инициативния комитет за съграждането на храма, избрал и негово име. Тя пристигна от Дания за църковния юбилей.  
 

Шипка
БТА

„Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 г. казва: Този храм е вечен символ на православната ни вяра, надеждата и любовта“, посочи в словото си Старозагорският митрополит Киприан. Той припомни за делото на майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали  инициативен комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея, отворила пътя за свободата на България преди 144 години.
 

Шипка
БТА

С тържествената литургия беше поставен финал на тридневната програма, с която Старозагорската света митрополия отбеляза 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“. 
БТА