Цигулкова магия в Казанлък
Цигулкова магия в Казанлък / netinfo

 

90-тата годишнина от създаването на лютиерството в България ще отбележат казанлъшки лютиери с голяма ретроспективна изложба. Експозицията е наречена „Цигулкова магия" и ще бъде открита в Художествената галерия в Казанлък тази събота- 27-ми юни.

Изложбата е  част от европейския проект  за възраждане на лютиерството- „Еуфория". В експозицията ще се покажат различни експонати, изработени от възпитаници на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов",  инструменти на стари и известни майстори - лютиери, лъкове и аксесоари за мандолини, изработени в казанлъшкото предприятие за производство на струнни инструменти и други.

В рамките на експозицията за любителите на лютиерското изкуство ще бъде подредено и специално ателие.

Освен казанлъшката лютиерска експозиция, в рамките на проекта „Еуфория" предстои да се открие подобно изложение и в Пловдив.

Една от идеите на местните майстори на струнни инструменти  за участието им в европейска инициатива, е  желанието им Казанлък да получи нова слава: освен град на розите и тракийските царе, той да се прочуе и като град , където в България преди близо 90 години се е зародило лютиерството.

В дъното на тази инициатива е и няколко годишното вече желание на лютиера  Едрю Едрев и  негови колеги, възпитаници на италианската лютиерска школа в Кремона, да побратимят града на розите с града на лютиерите в Страната на ботуша.

 Предстоящата изложба, както и всички останали инициативи на казанлъшкото лютиерско дружество са се финансират от самите свои членове.

Дружеството е създадено преди 10 години и в него членуват над 40 майстори на струнни инструменти от цялата страна.