Часове преди изпита по БЕЛ
Часове преди изпита по БЕЛ / netinfo

1 743 кандидат гимназисти утре ще се явят на първия изпит по български език и литература. В продължение на три часа те ще трябва да направят трансформиращ преразказ върху непознат текст и да решат тест.

Изпитът започва в 9 часа, но учениците трябва да се явят в училищата, в които ще полагат изпит 15 минути по-рано.Задължително трябва да носят лична или ученическа карта и служебната бележка.

Седмокласниците могат да пишат със синя химикалка, но не е  позволено ползването на коректори, калкулатори, справочници и мобилни телефони.

Преди началото на изпита кандидатите за елитните гимназии ще изслушат инструктаж за правата и задълженията си по време на приемния изпит, както и по отношение на изискванията за анонимност на изпитната работа.

Учениците не бива да поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа и не трябва да напускат изпитната зала по-рано от 30 минути след началния час на приемния изпит.

След приключването на изпита седмокласниците трябва да поставят в големия плик изпитната работа или листа с отговорите на теста с всички получени листове.Трите имена и входящия номер се изписват собственоръчно върху листчето от малкия плик. След като го залепят го  поставят в големия плик, който също залепват и го предават  на квесторите заедно с тестовата книжка и се подписват в протокола.

Следващият изпит е на 25 юни и е по математика.