Центърът за европейски инициативи на пет години
Центърът за европейски инициативи на пет години / Dariknews.bg

Петата годишнина от създаването си отбелязва Центърът за европейски инициативи-Стара Загора.

От началото на своята дейност Центърът реализира самостоятелно и в партньорство 13 проекта с над 1200 участници. Основна част от финансирането на младежките проекти на ЦЕИ е програма „Младежта в действие" на Европейския съюз и Националната програма за младежки дейности.

"Акцент в предстоящите дейности на ЦЕИ е акредитирането на организацията като посрещаща и изпращаща доброволци в рамките на Европейската доброволческа служба. Центърът предоставя безплатни консултации за млади хора, които искат да работят по доброволчески програми в държавите от Европейския съюз и съдейства при намирането на партниращи организации. Ще продължим да развиваме и проекта социален театър", коментира в студиото на Дарик председателят на УС на ЦЕИ Красимира Каменова.

Този следобед ще се проведе конференция, на която ще се обсъдят дейностите по проект "Стопани- социален театър за овластяване". Проектът е финансиран от Фонда за НПО на Европейското икономическо пространство. В рамките на проекта доброволците на Центъра разработиха и представиха пред публика четири пиеси, в които бяха засегнати разнообразни теми: качество на административното обслужване, замърсяването с животински отпадъци, зависимостите сред младите хора, комуникацията в семейството.
"Форум театърът е атрактивен метод, който превръща зрителите в актьори, насърчава дискусиите и решенията, основани на консенсус. Участниците имат възможност да променят героите и сценария в пиесата, като по този начин показват своето отношение към конкретна проблемна ситуация и предлагат варианти за разрешаване на проблема", обясни в Дарик кафето Красимира Каменова.