Царица Роза е Цветелина Иванова от ПМГ Н.Обрешков
Царица Роза е Цветелина Иванова от ПМГ Н.Обрешков / Община Казанлък

Цветелина Иванова, възпитаничка на Природо-математическа гимназия „ Никола Обрешков" е Царица Роза 2015. Нейни подгласнички са Йоана Ванкова и Силвия Христова.

18 кандидатки за короната на короната бяха оценявани от деветчленно жури , председателствано от почетния гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев. Членове на журито бяха посланикът на Япония у нас Н.Пр. Такаши Куидзуми, Таня Узунова, Екатерина Бончева, Максим Минчев, Теодосий Теодосиев, Диана Гущерова, Царица Роза 2013 Юлия Попова, Николай Тенев.

И трите момичета - победителки в конкурса, са абитуриентки в ПМГ „Никола Обрешков"-Казанлък.

Царица Роза 2015 Цветелина Иванова получи короната и лентата си от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Освен многобройните подаръци от спонсори, както и от кмета на община Казанлък, тя ще има възможността да пътува до побратимените на Казанлък японски градове Фукуяма и Мунаката. Цветелина Иванова мечтае да стане ветеринарен лекар и да се развива в България. Първата подгласничка Йоана Ванкова също вижда своето бъдеще в България. Наградата на Община Казанлък е участие в Празника на жасмина във френския град Грас. Втората подгласничка Силвия Христова ще бъде част от официалната делегация на Общината в побратимения гръцки град Верия. Тя ще учи международни отношения в Хага.

Кметът Галина Стоянова откри 112-я Празник на розата, като поздрави победителките в конкурса и всички участнички, които носят Казанлък в сърцата си и чиито каузи са свързани с неговото развитие и благоденствие. Кметът сподели пред публиката, че по идея на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова Празникът на розата в Казанлък ще кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Кметът сподели още, че тази година в празничната програма има нови моменти - откриването на изложбата на открито на казанлъшки фотографи „Благословената долина", откриването на Музея на фотографията и визуалните изкуства, откриването на скулпурата „Японката". За първи път Казанлък ще има и двама почетни граждани - Николай Ибушев и Цвятко Цветков, и четирима вписани в Почетната книга на града.