Българските лекоатлети се изкачиха в Първа лига на ЕОП
Българските лекоатлети се изкачиха в Първа лига на ЕОП / списание Атлетика, Фейсбук

Българските лекоатлети постигнаха целта си на тазгодишното Европейско отборно първенство в Стара Загора. Със сериозна доза подкрепа от трибуните на стадион "Берое" тимът ни се нареди на второ място в крайното класиране на шампионата и заслужи правото от следващата година да се състезава в по-горната дивизия - Първа лига.

Българските лекоатлети успяха да наваксат минималното си изоставане от първия ден след великолепни победи на Ивет Лалова на 200 м, на Денис Димитров на същата дистанция при мъжете, на Георги Цонов в тройния скок, на Митко Ценов на 3000 метра стипълчейз, на Милица Мирчева на 5000 метра, на Мирела Демирева на скок височина и на женската ни щафета на 4 по 400 метра.

Своя принос дадоха и останалите състезатели от втория ден. С тяхна помощ тимът ни събра 218 точки и отстъпи само на датчаните, които станаха първи с 224 т. На трето място остана тимът на Унгария.

Преди началото на състезанията днес пък кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи специалната награда на Европейската атлетика (ЕА) заради изключителната подкрепа, която оказа за провеждането на Европейската купа по лека атлетика - втора лига. Сребърният плакет бе връчен на Тодоров лично от Добромир Карамаринов, първи вицепрезидент на ЕА.

Кметът на Стара Загора награди с почетни плакети за подкрепата на най-голямото атлетическо състезание в България за 2015-а вицепрезидентите на Международната федерация по лека атлетика сър Себастиан Коу и Сергей Бубка, члена на Съвета на ИААФ Ахмад Ал Камали и председателя на организационния комитет на Евро 2015 в Стара Загора Добромир Карамаринов.