Българска фирма подава ръка на школата  по физика на Теодосиев
Българска фирма подава ръка на школата по физика на Теодосиев / Евгени Атанасов

Българска фирма, развиваща дейност в областта на информационните технологии ще оборудва със съвременна техника специална лаборатория по експериментална физика на Националната школа по физика на учителя Теодосий Теодосиев. Школата е известна с това, че от 40 години „произвежда" златните медалисти на България в областта на физиката, кадрите за националния ни отбор по физика, с които страната ни участва в международните олимпиади.
Освен този жест, фирмата - дарител Telelink ежегодно, в рамките на следващите 10 години, ще подпомага школата, като осигурява средства за участие на изявените й таланти в различни олимпиади и форуми. Ще предлага възможности и шансове за летни стажове, както и бъдещо професионално развитие на желаещите младежи, с интереси в областта на информационните технологии.


Целта ни е създаването на специална виртуална платформа, наречена "Тео общество", която да се превърне в своеобразна информационнаа интернет мрежа за обмен на информация, задачи, практики, опит, мнения и идеи между бивши възпитаници на Школата по физика, ученици на Теодосий Теодосиев, млади хора с интереси в науката и в частност физиката, младежи с креативни идеи, които чрез тази мрежа да си бъдат взаимно полезни, заяви за Дарик Любомир Минчев, собственик на фирмата - дарител.


Друга цел на компанията, която поема своеобразното шефство над школата по физика на Тедосий Теодосиев, е и възстановяването на сайта на школата и създаване на специално мобилно приложение за мобилни устройства с оперативни системи за Android и Appel. Според Илиян Вълчев, директор на софтуерната дивизия на компанията, приложението ще е достъпно от цялата страна, като основната му идея е да подпомага развитието и интереса на подрастващите в областта на физиката и информационните технологии. То ще е полезно и за онзи младежи, които не могат да присъстват на занятията в Школата на Теодосиев или в националните му летни академии, провеждани ежегодно в местността „Паниците" край Калофер или в старозагорското село Оряховица. Към тази платформа ще бъдат приобщени и бивши световно известни ученици на Теодосиев, сега професори в най- престижните световни университети.


С жеста си искаме да покажем на младите и талантливи българи, че човек може да продължи образованието си и професионалното си развитие навсякъде по света, но истинското предизвикателство за работа и развитие е в родината, и че тук също може да се прави наука, която да е полезна за практиката, каза пред Дарик Любомир Минчев. Самият той е възпитаник на Американския университет в България, завършил магистратура в САЩ, но завърнал се в родината си. Ако успеем да провокираме интерес съм науката и физиката, в частност на учениците между 5 и 12 -ти клас, значи не всичко е загубено за страната, категоричен е той.
Минчев пое ангажимент да продължи да прави каквото може за развитие на идеите на младите талантливи българчета, както и за специалната мобилна апликация, с поглед към физиката.


Според „златния" учител на България, носител на орден „Св.св.Кирил и Методий" и ръководител на Школата по физика Теодосий Теодосиев, не всичко е загубено, след като от 70 човека, участници в тазгодишната му школа без проблем се комплектова на 100% националният ни отбор от 6 човека, за участие в международната олимпиада по физика, а в Китай съотношението е 5 участника от 12 милиона кандидати. „Във физиката 1+1 прави повече от 2. Така се правят големите цивилизации, така се създава и златният милиард", категоричен е той.


За да промотират идеите си и дарителския си жест, представителите на фирмата посетиха тазгодишните участници в Лятната академия по физика в местността „Паниците". Те се срещнаха и разговаряха с тях, сред които бяха и участниците в тазгодишния национален отбор по физика, спечелили 2 сребърни и 2 бронзови медала на Световната олимпиада по физика в Казахстан, проведена миналия месец.
Подаръци, хепънинг и специална огромна торта „Тео общество" зарадваха бъдещите световни и умове във физиката. Своеобразният празник премина под мотото „ Ние бяхме като вас, и вие ще станете като нас".
„Гледайте към звездите и не позволявайте на публиката да ви разсейва и навежда главите!", завеща на младите физици на финала на емоционалната и полезна среща Илиян Вълчев от Telelink.


За първи път в тазгодишната школа по физика, освен дългогодишния помощник на Теодосиев- физикът Георги Бяндов, със свои лекции за връстниците си се включи и най- успешната млада физичка в света, спечелила всички възможни златни медали от ученически първенства и олимпиади, Катерина Найденова. От есента възпитаничката на Тео ще е студентка в Кембридж.
На олимпиадата в Казахстан за втори път Катя получи престижната специална награда на Европейското физическо общество (European Physical Society) за най-добре представило се момиче на олимпиадата.


Сред известните ученици на Теодосий Теодосиев, възпитаници на казанлъшката ПМГ са професорът по математическа физика в САЩ Иван Танев, проф. по физика в САЩ Петко Динев, който работи в екип на НАСА, младият учен Теньо Попминчев, разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, д-р Павлин Савов, ученик на Стивън Хокинг - откривателят на „черните дупки" във Вселената и други.