Българо- френски опит
Българо- френски опит / netinfo

Сент Ерблен има какво да научи от Казанлък по отношение на равнопоставеността на половете и участието на жените в управлението. Това стана ясно по време на
кръглата маса за смисъла от побратимявания днес, проведена във френския град Снет Ерблен. Във форума участваха представители на кметство Сент Ерблен и официалната делегация от община Казанлък, водена от председателя на местния парламент Васил Самарски.
Кръглата маса бе част от амбициозната програма на домакините, посветена на бълтарските им пирятели.
По време на френската визита се състоя и втората официална церемония на френска земя по подписването на Споразумението за побратимяване между Сент Ербелн и Казанлък.
Първата такава бе в Казанлък през юни, по време на празника на розата.
Първият Протокол за приятелство между българския град и Сент Ерблен е сключен през 1986 година и е част от проекта “Европа за гражданите”.
Близо 50-членна бе казанлъшката делегация, участвала в проявите по официалното подписване на споразумението.
В хода на проведените разговори е станало ясно, че казанлъчани могат да приложат модела на планиране на една община за седемгодишен период, прилаган от техните френски приятели.
Според председателя на Общинсикя съвет на Казанлък Васил Самарски, има възможност Казанлък и сент Ерблен да работят и по съвместен проект за преквалификация. Това е станало ясно по време на среща с ръководството на Асоциацията за професионално обучение и преквалификация за хора над 18 години към френското министерство към труда.

Общият проект, според Самарски, можел да се реализира в Гимназията по строителство в Казанлък и в партньорство с Бюрото по труда.