България близо до класиране в Първа лига
България близо до класиране в Първа лига / Община Стара Загора

Българските състезатели са много близо до изпълнение на крайната си цел на европейското отборно първенство по лека атлетика - класиране в Първа лига. В първия ден на шампионата в Стара Загора националите ни заеха третото място в класирането. Напред обаче продължават само първите два състава.

Всъщност след официалното приключване на състезанията от първия ден отборът ни бе втори със 115 точки. Впоследствие обаче, след разглеждане на видеозапис от състезанието при щафетите на 4 по 100 при жените, съдиите решиха да декласират българския състав. Българките иначе финишираха на второ място. Така от актива на състава ни бяха извадени седем точки.

Пред около 5000 зрители на стадион „Берое" победи спечелиха Ивет Лалова на 100 м, Габриела Петрова на троен скок, Силвия Дънекова на 3000 м стипълчейс, Денис Димитров на 100 м, Митко Ценов на 1500 метра. Петимата обраха аплодисментите на зрителите и не пропуснаха да им благодарят след финалите на дисциплините.

Със силно представяне на останалите си представители в другите 16 дисциплини от програмата на първия ден тимът ни събра 108 точки. Първото място във временното класиране заслужиха датчаните със 117 точки, втори са Унгария с 114,5 точки.

Европейското отборно първенство бе открито от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. „Шампионатът, който стартира сега е важен и уникален за България! Провеждането на състезание от този ранг е изключително важно за нас, за нашия град. Старозагорският клуб по лека атлетика „Берое" има четирима представители в националния ни отбор.

Пожелавам успех на всички спортисти и отправям благодарности към всички, които се погрижиха Европейското първенство по лека атлетика да се случи в Стара Загора - Дoбpомир Kapaмapинoв, един истински приятел на града ни, Eмилия Дpaгиeвa и Ивaн Koлeв от спортен клуб по лека атлетика „Берое" - зад всеки един успех, стои много труд, но резултатите си заслужават. Присъствието на сър Себастиян Коу и Сергей Бубка говори достатъчно колко важен е този турнир", заяви градоначалникът.

„B Cтapa Зaгopa пpoвeдoxмe мнoгo лeĸoaтлeтичecĸи cъcтeзaния. Дoйдe peд и нa нaй-гoлямaтa пpoявa дoceгa - Eвpoпeйcĸoтo oтбopнo пъpвeнcтвo. Cигypeн съм, чe eнтycиaзмът, c ĸoйтo paбoти мecтният ĸлyб и Oбщинa Cтapa Зaгopa, в тaндeм c Бългapcĸa фeдepaция пo лeĸa aтлeтиĸa, c oгpoмнaтa пoдĸpeпa, ĸoятo пoлyчaвaмe oт мeждyнapoднитe opгaнизaции, ca зaлoг зaтoвa, чe cъcтeзaниятa щe пpoдължaвaт и в пo-гoлям мaщaб", заяви президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Поздравления имаше и от официалните гости на проявата - вицепрезидентите на Международната федерация и претенденти за президентския пост сър Себастиян Коу и Сергей Бубка.

Шест спортни клуба пък се обединиха и с кратка церемония сложиха началото на шампионата. Гимнастичките на клубовете „Елит" и „Импала", каратеките на спортен клуб „Аскен", малките футболисти на Берое, мажоретките на Центъра по наука и изкуство и клуба по спортна гимнастика демонстрираха блестящи умения преди появата на осемте отбора участници - Хърватска, Кипър, Дания, Унгария, Исландия, Сърбия, Словения и домакините от България. Участие в церемонията взеха още президентът на КЛА Берое Иван Колев, членът на Съвета на Европейската атлетика Мюнир Араш.

Шампионатът продължава в неделя като награждаването на победителите ще започне в 20,30 часа. На церемонията ще присъства и спортния министър Красен Кралев, който след това ще даде официална вечеря за гостите сър Себастиян Коу и Сергей Бубка.