БСП в Казанлък се огъва? Натискат я да подкрепи Дамянов.
БСП в Казанлък се огъва? Натискат я да подкрепи Дамянов. / Д.Бобева-архив
Общинската организация на БСП в Казанлък се събира на извънреден пленум утре вечер- 30-ти август.

Пленумът е по настояване на ръководството на “Позитано” -20 и е по повод взетото преди седмица решение от казанлъшките социалисти за неподкрепа на настоящия кмет и кандидат за втори мандат като независим Стефан Дамянов.

С 12 на 15 “срещу” Дамянов социалистите отказаха да му гласуват доверие за втори мандат, изтъквайки 44 различни довода.

Сред тях са: политическата всеядност на сегашния кмет и желанието му на всяка цена да остане на власт, социалната му нечуваемост, декапитализацията на общината, липсата на прозрачност по отношение вземането на решения, особено касаещи публичния сектор, лошото взаимодействие с общинския съвет, недостатъчното спазване на бюджетната дисциплина, липсата на разработени проекти по европейски програми, липсата на прозрачност в управлението на общинската собственост и други.

Според добре информирани източници, целта на утрешния пленум е да ревизира взетото си решение, като крайната цел е общинската организация на БСП също да подкрепи Дамянов.

По информация на “Дарик” членове на ВПС са оказвали натиск върху ръководството на местната организация и на практика са настояли да подкрепят Дамянов.

В късния следобед днес казанлъшкия кмет е бил извикан в столицата, където е подписал, според запознати, “самоубийствено споразумение” с ръководството на БСП.

Клаузите на подписаното споразумение срещу подкрепата му, задължавали Дамянов при втори мандат да назначи един заместник-кмет от квотата на БСП, четири дирекции в общинската администрация да се оглавяват от социалисти, член на БСП да бъде и председателят на Общинския съвет и други.

По информация на “Дарик” казанлъшкият кмет е подписал споразумението.

Преди седмица- на 22-ри август Стефан Дамянов официално бе издигнат като независим кандидат за кмет, втори мандат.

Кандидатурата му бе издигната от Граждански комитет и подкрепена от 26 партии и организации. Сред тях са  местните структури на партия “Атака” партия ГЕРБ, НДСВ, КП на България, Партия “Евророма”, ПД “Социалдемократи” 8 ромски партии и сдружения, както и няколко просветни дружестав, спортни и пенсионерски клубове.

Преди два дни лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров определи подкрепата за Стефан Дамянов на местната структура на партията в Казанлък като “прибързана”, а подетата от “атакистите” подписка за него- в “прекалена активност”.

Междувременно лидерът на партия ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди разпространяваните в Казанлъшко информации, че настоящия кмет е приет за член на сдружение ГЕРБ.

На 13-ти август лично неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви 13-те кандидат-кмета на партия ГЕРБ, сред които бе и казанлъшкият градоначалник.