БСП ще иска да се намали акциза върху цигарите
БСП ще иска да се намали акциза върху цигарите / DarikNews.bg Николина Пенчева

БСП категорично ще се противопостави на действията на Правителството в енергийния сектор и намеренията, заявени от министър Трайков за приватизация, каза в Стара Загора председателят на партията Сергей Станишев.

„Разпродажбата по време на криза ще бъде на безценица и ще доведе до рязко съкращаване на работни места, както се случи при всички приватизации досега и ще бъде за сметка на хората".

В Стара Загора Сергей Станишев коментира и акциза върху цигарите. От БСП ще внесат предложение в Народното събрание да се върне нивото на акциза върху цигарите от 64 евро на 1000 къса.

„Ние предупреждавахме, че тази мярка няма да доведе до увеличение на събираемостта на приходи, а напротив - ще увеличи контрабандата, което се и случи. И това е пряк резултат от действията на министър Дянков, на Правителството и на митническата администрация. И сега си задаваме въпроса това от глупост ли се прави или е съзнателна политика, която води до нарастване на контрабандата в страната", каза Сергей Станишев

Според него с полицейски акции се хващат крайните разпространители на дребно, но така Правителството няма да се справи с контрабандата.

От БСП припомниха изказване на министър Дянков от преди два месеца, в което той казва, че целта му е да намали контрабандата на цигари от 40 на 15%. Според тях това е признание, че размерът на контрабандата е висок. Досега има три приети антикризисни плана, в които няма нито една мярка за борба с конрабандата с акцизни стоки, коментираха още от БСП.