БСП-Казанлък с позиция по казуса трябва да платим 3,3 млн. лева
БСП-Казанлък с позиция по казуса трябва да платим 3,3 млн. лева / БСП- Казанлък

Групата съветници на БСП-Казанлък ще подкрепи искането на нов заем от община Казанлък, за да се платят 3,3 млн. лева на фирма „Тракия Трейд", присъдени по спечелено дело в Арбитражния съд.

Арбитражните съдии обявиха миналия месец за нищожен договор, от 2007 г., сключен между Община Казанлък и фирмата, за строеж на местен МОЛ. Това каза днес на пред журналисти временният лидер на БСП в Казанлък Николай Терзиев.

В специална позиция на ИБ на Общинския съвет на БСП в Казанлък , социалистите остро възразяват срещу „безконтролното изсипване на документи в публичното пространство по сделката, както че и остро се противопоставят на манипулирането на факти, изкривяването им и тиражирането на неистини от страна на политическа на партия ГЕРБ.

Позицията на казанлъшките социалисти идва в отговор на декларацията на ГЕРБ-Казанлък, с която от трибуната на Общинския съвет в града бяха поискани, като морален акт на ангажименти по спорната сделка, оставките като съветници на Васил Самарски- бивш председател на Общинския съвет в града, в периода на подготовката на конкурса и сключването на договора, довел до сегашната ситуация, и на тогавашния кмет на общината, положил подписа си под договора Стефан Дамянов.

Според Терзиев, „позицията на социалистите не е пряка атака, само и единствено към кмета на общината Галина Стоянова, а са призив да се направи казуса прозрачен."
В позицията си социалистите заявяват, че ръководството на Общината, в лицето на кмета, е трябвало да уведоми за проблема още преди две години Общинския съвет, както и да уведоми законодателния орган за решението си да сключва еднолично споразумение за арбитраж, без решение на Общинския съвет.

„Категорично отхвърляме неоснователните обвинения в незаконосъобразност на действията на тогавашния Общински съвет и неговия председател", се казва още в позицията на казанлъшките социалисти.

В понеделник, 18 август, от 17.30 ч. в Информационния център на Казанлък, на ул. „Искра" 4 ще се проведе обществено обсъждане за начините, по които общината да плати 3,3-те милиона на старозагорската фирма. По сумата ежедневно текат и лихви.