БСП-Казанлък: Договорите - на светло!
БСП-Казанлък: Договорите - на светло! / netinfo

Да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства, довели до сключването на два договора за обществени поръчки в Казанлък, свързани с доставката на горива за общинските заведения и доставката на хранителни продукти за детските и социални заведения в общината.

За това се настоява в специална декларация, оповестена днес от групата съветници на БСП в Общинския съвет на Казанлък.

Документът, прочетен от трибуната на днешното заседание на Съвета е съгласуван с Изпълнителното бюро на Общинския партиен съвет.

В декларацията БСП съветниците настояват да се огласи публично цялата информация , касаеща провеждането на двете обществени поръчки, в частта заповеди за тяхното обявяване, условията и критериите за участие, брояна участниците, както и състава на комисиите, протоколите с резултатите от класирането и самите сключени договори.

Казанлъшките социалисти настояват също да се огласят и имената на отговорните длъжностни лица, подготвили и утвърдили самите условия за провеждането на обществените поръчки, като се предприемат и действия за тяхното предоговаряне или прекратяване на самите договори.

В декларацията се настоява също да се потърси и отговорност, в това число и политическа от виновните длъжностни лица. Повече от два месеца в публичното пространство на община Казанлък има напрежение в различни организации и кръгове заради два договора за обществени поръчки, сключени от ръководни длъжностни лица от Община Казанлък. Поръчките са за доставка на храни в детските и социални заведения от общината, на цени, някои от които завишени близо 3 пъти от тези в търговската мрежа. Другият договор, за който в последните седмици общинската власт в Казанлък е под прицел, е за доставка на горива, ,при цени с близо 80 стотинки по-скъпо от цената на реално доставяното гориво.

На заседанието на общинския съвет, приключило тази вечер, стана ясно, че по един от двата договора за обществена поръчка- този за доставката на хранителни продукти в детските и социалните заведения, е постигнато удовлетворяващо и трите страни решение- детски и социални заведения, общинска администрация и фирма- доставчик. Конкретика около постигнатото общо съгласие не бе оповестена от кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов.

По отношение на втория сключен договор - за доставката на горива в общинските заведения на територията на община Казанлък, кметът Стефан Дамянов предложи съветниците да гласуват допълнително споразумение към вече сключения договор с фирмата - доставчик на скъпото гориво - „ Кронос Екопетролиум".

Според кметското предложение, цената на доставяното гориво следва да се намали с около 30 стотинки. Съветниците не го приеха с мотива, че не желаят да носят отговорност за тази сделка по този начин. В хода на дебатите по въпроса кметът на Казанлък Стефан Дамянов обясни, че не той е възложител на поръчката за доставка на горивото. Заместник-кметицата по въпросите на образованието, чийто подпис стои под оспорвания договор - Юлияна Палазова не коментира въпроса.

Юристката от БСП групата съветници Моника Динева репликира кмета на Казанлък за по повод неговото разграничение по отношение на възложителството на поръчката с въпроса: В какво си точно качество, след като не е възложител, Дамянов внася в Съвета за гласуване допълнителнот споразумение между фирмата- доставчик и Общината.

На продължилото близо седем часа заседание на Общинския съвет на Казанлък днес бе приет на първо четене Бюджетът на общината за 2011 г., Годишната програма за управление, разпореждане и стопанисване на общинската собственост.
С препоръката да се предложат антикризисни мерки по отношение числеността на персонала в общинската администрация, отправена от съветниците от ГЕРБ, не бе приета предложената от кмета Стефан Дамянов структура за числеността на общинската администрация.