Брикетна фабрика отбелязва 50 години
Брикетна фабрика отбелязва 50 години / DarikNews.bg/архив

Брикетна фабрика навършва 50 години от пускането си в експлоатация на 17 октомври.Това е единственото предприятие за производство на брикети, а необходимостта от построяването му възниква от нуждата за осигуряване на населението с едрокъсово гориво от лигнитни въглища.

На 17.10.1961г. фабриката е пусната в редовна експлоатация с производствена мощност 600 хиляди тона годишно производство на брикети. През 1964г. е увеличена производствената мощност на 900 хиляди тона, а пет години по-късно е завършен вторият етап от строителните и третият етап на монтажните дейности, с което е изпълнен целият проект на фабриката с производствена мощност 1 600 х.т. брикети.

Първият директор на Брикетна фабрика е инженер Евгени Василев. В ръководството в онова време са главният инженер инж. Манол Стефанов, главният механик инж. Никола Богданов и гл. енергетик инж. Георги Михайлов. През годините директори на фабриката са д-р т.н. инж. Стойчо Стоев, инж. Видьо Видев, инж. Слави Касабов, инж. Гено Петров. Днес брикетопроизвоството е поверено на инж. Владимир Костов.

През 1997 г. фирма „Енергопроект" ЕАД и „Минпроект" ЕАД гр. София разработват и пускат в действие новата линия за обогатено енергийно гориво към Електропроизводство. По този начин отпадна сушилният цех към централата. Тази мярка доведе до положителен икономически ефект, който се прояви още по-ясно след обединението на „Брикетна фабрика" и „ТЕЦ Марица изток 1".

Средногодишно производството на обогатено енергийно гориво е около 690 000 тона. От 2004 година се внедрява и пуска в действие нова линия за въглища за външни консуматори, с които се захранва ТЕЦ „Марица 3" град Димитровград. Средно годишно производството на въглища за външни консуматори е около 730 000 т.

От 30.06.2000г. ТЕЦ "Марица изток - 1" и "Брикетна фабрика" са преобразувани в еднолично акционерно дружество "БРИКЕЛ" .

Днес средногодишното производство на брикети е около 200 000 тона.