Близо пет милиона лева за Центрове за настаняване от семеен тип
Близо пет милиона лева за Центрове за настаняване от семеен тип / DarikNews, архив

Община Стара Загора ще получи безвъзмездно близо 5 млн.лева за изграждане на Центрове за настаняване от семеен тип. Вече е одобрен проектът „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на Центрове за настаняване от семеен тип".

Като целева група на проекта са определени деца с умствени увреждания, настанени в Домовете за деца с умствена изостаналост - в селата Петрово и Сладък кладенец, и деца и младежи между 3 и 18 години с увреждания, които ще бъдат преместени от други специализирани институции от резидентен тип, в новоизградените центрове за настаняване от семеен тип. Тази група деца в риск е определена като първи бенефициент в плана, поради обстоятелството, че те са най-уязвими и с най-висока степен на социално изключване. Като подходяща услуга за тези деца, пребиваващи в институционален тип заведение, е извеждането им от институция и настаняването им в подходяща среда от семеен тип в общността.

Предвидените дейности за реализиране на тази услуга по проекта са изграждане на седем броя центрове от семеен тип за по 12 деца (с две места за спешен прием) в централната част и в кварталите на град Стара Загора, в близост до действащи услуги в общността (социални, здравни, образователни и др.), което ще предостави възможност на децата да получат по-качествени услуги и грижи, насочени към задоволяване на техните потребности, както и създаване на възможности за по-пълноценно развитие и интегриране в обществото.

Финансова помощ е в размер на 4 834 432,62 лв. е по схема BG161PO001/1.1-12/2011 „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск", с конкретен бенефициент Община Стара Загора. Средствата се предоставят по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС.

В Община Стара Загора към момента се намират 8 специализирани заведения за отглеждане на деца. От тях 6 са на територията на града - Дом за медико-социални грижи за деца, Дом за деца, лишени от родителска грижа „Незабравка", Дом за деца, лишени от родителска грижа „Българка", Дом за деца, лишени от родителска грижа „Мария Терезия", Дом за деца, лишени от родителска грижа „Теофано Попова" и Център за настаняване от семеен тип „Малък групов дом" - 5 броя. В двата Дома за деца с умствена изостаналост - в селата Петрово и Сладък кладенец са настанени около 140 деца от всички области в страната.

Проектът е разработен в съответствие с предвижданията на Областната стратегия за развитие на социалните услуги (2011 - 2016 г.) на Област Стара Загора. Изпълнението му трайно ще допринесе за постигане на поставените цели в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги.