Близо 150 протокола за кражби на вода е съставило В и К
Близо 150 протокола за кражби на вода е съставило В и К / Dariknews.bg, архив

147 са съставените от „Водоснабдяване и канализация" - Стара Загора протоколи за кражби на вода през 2013 г. Това обяви пред Дарик Божидар Ширяков от отдел „Приходи" на държавното дружество.

„Санкциите, които сме наложили за подобно нарушение са в размер на над 2800 лева. В сравнение с предходните години броят на разкритите нарушения е нараснал двойно. Причините за това са комплексни. От една страна населението обеднява и по андрешковски се опитва да спести от всичко и от друга нашите целенасочени действия за разкриването на подобни нарушения", обясни Божидар Ширяков.

Само част от случаите обаче се предават на разследващите органи.

„Повечето хора предпочитат да запазят чистото си съдебно минало и сключват извънсъдебни споразумения за разсрочено плащане на дължимата сума. А и когато се намесят полицията и съда се забавя събирането на тези задължения", допълни Божидар Ширяков.

Според статистиката кражбите на вода са характерни предимно за селата и за еднофамилните къщи. „В квартал Лозенец сме монтирали водомери за наша сметка и там населението има волята и плаща", категоричен бе един от ръководителите във В и К Стара Загора.

По данни на Районна прокуратура-Стара Загора през 2013 г. има трима осъдени за кражба на вода като всички те са именно от квартал „Лозенец" в града.