Бивш  гл.секретар на БНТ оглави фондация Българска роза
Бивш гл.секретар на БНТ оглави фондация Българска роза / netinfo

Бившият главен секретар на БНТ и журналист Паун Цонев оглави новото ръководство на фондация "Българска роза".
Мандатът му като председател е 4 годишен. Това стана по време на проведеното Общо събрание на фондацията.
Цонев поема поста от досегашния шеф на фондацията и бивш кмет Стефан Дамянов. Кметът на Казанлък Галина Стоянова е избрана за член на УС на фондацията. Уставът на НПО-от предвижда, че кметът може и да бъде и председател на фондацията.
Паун Цонев не е първият некмет, който оглавява фондация "Българска роза". Преди него председатели на фондацията, без да са били кметове на Казанълк са били проф.Генчо Начев, както и Стефан Дамянов, преди да бъде избран за кмет.
Сред останалите членове на УС на фондацията са професор Генчо Начев, проф. Здравко Попов- бивш посланик на България в Чехия, университетски преподавател, бившият директор на "Българска роза-Севтополис" Росен Георгиев, би

вшият директор на Историческия музей в Казанлък д-р Косьо Зарев.
Запитан как новото ръководство на фондация "Българска роза" ще работи с община Казанлък, която през тази година основно пое организацията и провеждането на празника на розата, новият председател бе категоричен, че "фондацията ще работи прекрасно с кмета на Казанлък и с общината за празника, който ще е юбилеен- 110 години.
Ние ще помагаме на празника и този път, като не е изключено и да инициираме отделни събития, каза още Паун Цонев, в отговор на въпрос как ще помагат като програмата за празника догодина вече е качена на сайта на общината. Той припомни, че една от целите на фондацията е организирането на различни форуми в помощ на розопроизводството, благотворителни инициативи и други. Празникът не е монопол на никой, така че всеки който има желание може да работи за него ,каза още Цонев.

От края на миналата година на практика фондация няма свое седалище, след като с кметска заповед трябваше да освободи имота, който стопанисваше- Хаджи Алиоловата къща.През последните години името на Фондацията се спрягаше в слухове за некоректно изразходване на средствата, набрани за Празника на розата, но поради регистрацията и като НПО в частна полза, Общината и Общинския съвет нямаха пълен достъп до нейните счетоводни книжа, за да могат да потвърдят или опровергаят слуховете.


Паун Цонев е дългогодишен журналист, работил е във вестниците "Отечествен фронт", "168 часа, и "Монитор". Заклет фен е на ЦСКА. В момента е пресдиректор на Федерациято по волейбол.
Новият председател на фондация "Българска роза" е с родствени корени от казанлъшкото село Средногорово.