ЦИК представи бюлетината и машината за гласуване, с които можем да упражним правото си на вот за парламентарните избори на 4 април
ЦИК представи бюлетината и машината за гласуване, с които можем да упражним правото си на вот за парламентарните избори на 4 април / Георги Димитров
Гласуваме с 364 машини
Изборните бюлетини за 27 МИР вече пристигнаха. Под охрана, те ще бъдат разтоварени в специално помещение до областна администрация, което остава запечатано до 1 април, когато ще бъдат раздадени на представителите на общините.

бюлетини Стара Загора
DarikNews.bg


В Старозагорски избирателен район е предвидено създаването на подвижни секционни избирателни секции в ковид отделенията.

Изискването за сформирането е десет лежащо болни, а списъците с избирателите трябва да бъдат съставени и подадени от директорите или управителите на болничните заведения, в които се лекуват инфектираните. Информацията трябва да бъде представена три дни преди изборите на 4 април.

В Старозагорска област ковид отделенията са 6-три в Стара Загора и по едно в Казанлък, Чирпан и Раднево.Секциите са 5-членни и засега нямаме проблем с хората, които да бъдат ангажирани с изборния процес в тях, коментира председателят на РИК Теодора Крумова.

Тя припомни, че избирателни секции ще се сформират както досега в УМБАЛ, диспансера, Следствието и в Затвора.

Над 10 са подадените до момента заявления за сформирането на подвижни избирателни секции за хора с увреждания.

Председателят на РИК посочи, че според решение на ЦИК, хората, които са поставени под карантина, могат да подадат заявление за гласуване до 31 март.

В началото на следващата седмица РИК-Стара Загора  ще проведе онлайн обучение на СИК-овете. Протоколът, който е от 20 страници, е усложнен, ще отнеме много време да бъде попълнен, а на нас да го проверим, въведем и обобщим данните. Очаквам да има сериозно забавяне на целия процес, коментира Крумова.

Изборните книжа на 4 април ще се приемат в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески", където ще бъде създадена организация за нормалното провеждане на процеса. Логистична подкрепа ще окажат военните, които са осигурили три палатки, в които членовете на СИК ще изчакват на разстояние един от друг, а поредността на номерата им за предаване на протоколите ще се съобщава по високоговорител.

В над 70% от Секционните избирателни комисии, в които има над 300 избиратели в 27 МИР, ще има въведено машинно гласуване. 364-те машини ще бъдат раздадени в СИК в деня на размисъл.    

507 са секционните избирателни комисии в Старозагорско, няма много промени в имената на членовете, а част от тях вече са ваксинирани.