Битката за Бедечка: Екозащитниците недоволни
Битката за Бедечка: Екозащитниците недоволни / dariknews.bg, архив

Защитниците на парк „Бедечка" не останаха доволни от отлагането на точката за промяна на Общия устройствен план на града, касаещ парка. В тази връзка те разпространиха следната Декларация, която публикуваме без редакторска намеса.

„Днес станахме свидетели на тактическо отиграване от страна на управляващите в Стара Загора по казуса с парк "Бедечка".

Кметът от ГЕРБ Живко Тодоров не отстоя заявената в медиите позиция, че предлага процедура по запазване на парка. В същото време председателят на групата на ГЕРБ предложи решението да се отложи за 14 февруари и да се създаде комисия, която да направи сметка колко би струвало евентуално отчуждаване на имотите в парка.

Създава се изкуствена дилема: „Позволяваме застрояването или плащаме непосилна цена, за да отчуждим имотите". Подозренията ни са, че въпросната комисия се кани да докаже именно колко е „скъпо, невъзможно, предишните са виновни и прочие". По този повод ние питаме: Кое ще е по-скъпо - отчуждаването на имотите или построяването на инфраструктурата в новия квартал - което е общинско задължение? Общината трябва да реши не просто кое колко струва, а кое си струва!

Ние предлагаме на общината и на собствениците на терени в парка да се споразумеят и собсвениците да получат равностойни терени другаде. В противен случай ще стане ясно, че от страна на собствениците има на практика изнудване и желание за облагодетелстване на гърба на общинския бюджет.

Затова мрежата от граждани, която от месеци защиитава парка, продължава с активността си и настоява кметът Живко Тодоров да бъде докрай последователен в позицията си запазване на зелената площ.

Обратното би означавало, че управляващите в града си измиват ръцете и се мъчат да направят ПР ход преди изборите.

Държим да напомним, обаче, че ситуацията вече е коренно различна. И ако преди месеци никой не подозираше за каузата, сега повече от 200 души се стекоха на протест пред Общината, а медииите изнесоха изключително много информация."