Биячите от Раднево: Натопиха ни, оставиха ги в ареста
Биячите от Раднево: Натопиха ни, оставиха ги в ареста / Dariknews.bg

Магистратите от Пловдивския апелативен съд оставиха в ареста четиримата роми от Раднево, които днес обжалваха мярката си „Задържане под стража", наложена от Старозагорския съд. Динко Асенов, Калчо Иванов-Сурай, Антон Иванов и Стефан Иванов са обвинени за това, че на 2 май тази година в Раднево, в съучастие, са извършили опит за убийство по хулигански подбуди на двама младежи.

Адвокатът на четиримата роми Валентин Димитров пледира за по-лека мярка - парична гаранция или домашен арест. Прокурорът по делото Андрей Атанасов заяви, че наложената мярка на обвиняемите е обоснована с оглед обвинението, което е повдигнато спрямо тях, а именно съучастие в опит за убийство с хулигански подбуди.

Защитата поиска изготвянето на нова съдебна експертиза, в която определението „тежка телесна повреда" да бъде променено с „лека телесна повреда". Според него, челюстта на единия от пострадалите не е счупена. Адвокат Димитров се позова на интервюта по медиите на медици, които обаче не са вещи лица по делото. Магистратите оставиха без уважение искането на защитата.

От изнесените по делото доказателства в съда стана ясно, че пострадалите са били ритани и удряни с ръце по всички части на тялото, дори след като са изпаднали в безпомощно състояние и не са могли да се защитават. По време на побоя са използвани бухалка и нож.

Магистратите счетоха, че има реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление.

На излизане от съдебната зала четиримата роми заявиха, че са натопени и са невинни.