/ Pixabay
На християнски празник Благовещение Библиотека „Родина” в Стара Загора отбелязва своя 159-и рожден ден.

Представят „(Не) Обикновените герои на Стара Загора“

Стартът на нейното летоброене е на 25 март 1860 г., когато тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни заралии са сложили началото с 51 тома книги, притежавани от библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци. Целта им е била „да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”.

Днес целта на „Родина”, една от най-дългогодишните и авторитетни публични библиотеки у нас, е също толкова съзидателна и достойна за уважение. "Няма как в днешното динамично време работещите да останат на нивото на знание, с което са напуснали университетските аули и банки.

Представят книга по повод годишнината от края на Руско-турската война

Хората имат необходимост да се образоват през целия си живот, непрекъснато трябва да се доразвиват, за да останат конкурентоспособни на пазара на труда и да усвояват нови умения. А най-съществената роля в подпомагането на този процес е на обществената библиотека".
 
Екипът на „Родина” и нейният директор Слава Драганова са подготвили много и интересни прояви за своите читатели, последователи и приятели през цялата 2019-а година.

Иво Милев
Библиотека Родина-Стара Загора

Най-скорошното събитие, за което отправят покана към старозагорци, е срещата с документалната сага „Животът и смъртта на Людмила Живкова” с автор Иво Милев. Авторът ще гостува в Града на липите на 27 март, сряда, от 18:00 часа в Галерия „Байер”. Биографията на дъщерята на бившия Първи е плод на многогодишния труд на Иво Милев - от 2009 г., с работа с над 50 хил. страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега.