Безплатно джаз обучение  предлагат в Стара Загора
Безплатно джаз обучение предлагат в Стара Загора / Личен архив


Този месец в Стара Загора стартира един изключително интересен проект. Той носи името „Джаз училище" и е предназначен за млади музиканти и ученици от града и региона, които искат да се научат да свирят джаз, но нямат възможността да го направят предвид липсата на професионални преподаватели ситуирани в Стара Загора.
„Ето защо решихме да предоставим възможност на тези млади хора да се докоснат и опознаят тази музика в нашето Джаз училище", споделя Димитър Живков от инициативна група" Джаз в Стара Загора" и допълва:
„ За целта предлагаме качествено обучение по 5 инструмента широко използвани в джаза: барабани, бас китара, пиано, тромпет и китара.

Занятията ще се водят от професионални български джаз музиканти, които освен това са и действащи преподаватели. Обучението е безплатно и се провежда в Стара Загора в продължение на 3 месеца - от средата на октомври до средата на януари.
Какво точно ще се свири и изучава в джаз училището? Ето го и отговора:
Основа и принципи на джазовата музика. Ще се разучават джаз стандарти, джазова хармония, характерна ритмика(суинг), както и джазова импровизация. Учениците ще имат и час, в който ще се учат как се свири в джаз бенд. След края на обучението ще се осъществи концерт с участието на учениците от джаз училището.

Оргатизаторите на проекта от инициативна група „Джаз в Стара Загора" допълват: „Иска ни се да приемем възможно най-голям брой кандидати, но нямаме практическата възможност да го направим, затова бройката на приетите ученици все пак ще е ограничена. Ето защо всеки преподавател ще поеме обучението на 3-ма или максимум 4-ма ученика по съответния инструмент. Това означава, че ще приемем общо до 20-сет човека."

Учащите в школото ще бъдат избрани от самите преподаватели, чрез провеждането на конкурсен изпит. Изпитът ще се проведе на 13-ти октомври, събота, от 12 часа в радио Стара Загора (фоайето на 1-вия етаж). Всеки който е на възраст до 37 години и свири на някой от посочените 5 инструмента може да се яви на изпит . Не е задължително кандидатите да са свирили джаз преди това. За конкурса те трябва да подготвят кратък музикален откъс по свой избор(тоест кандидатът може да свири каквото пожелае). Няма изискване за познаването и владеенето на нотите. Проектът не е предназначен за абсолютно начинаещи и прохождащи музиканти.

В джаз училището ще преподават Мирослав Турийски - пиано, Николай Карагеоргиев - китара, Александър Леков - бас китара, Младен Димитров - барабани и Михаил Йосифов - тромпет.

Желаещите за кандидатсване в могат да се запишат на телефони: 0889 77 88 24; 0893 66 24 00 или да се свържат с организаторите на проекта чрез фейсбук страницата на училището jazzschoolsz.

Проектът „Джаз училище" се осъществява благодарение на Фондация Америка за България, Фондация Работилница за граждански инициативи и Обществен дарителски фонд.