Безплатен преглед за глаукома
Безплатен преглед за глаукома / netinfo

Безплатен профилактичен преглед  и семинар по случай Световния ден за борба с глаукомата ще се проведат в Стара Загора.

Семинарът е на тема „Правата на пациентите в Европейския съюз: либералната визия” и ще бъде открит на 15 март в хотел „Верея”. Той е част от кампанията за защита на правата на пациентите на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Със семинара в града на липите ще се отбележи Световният ден за борба с глаукомата.  

Специално внимание ще бъде отделено на предложението Европейската комисия за Директива за прилагането на правата на пациентите при трансграничното здравно обслужване. Документът предвижда гарантиране на нехоспитализирана грижа в друга страна от ЕС до размера, който се предоставя на гражданите в собствената им страна. Пациентите няма да се нуждаят от изрично разрешение за това, а възстановяването на направените разходи ще става от националните социално-осигурителни системи.

Форумът в Стара Загора се провежда с финансовата подкрепа на Групата на либералите в Европейския парламент. Ще бъдат обсъдени дейностите на евродепутатите либерали в подкрепа на правата на пациентите, европейската здравна политика, медико-социалните аспекти на заболяването глаукома, както и въпроси от превенцията и грижите за доброто здраве.

След теоретичната част на семинара ще бъде организиран профилактичен преглед за глаукома на участниците.

Семинарът се провежда под патронажа на евродепутата Филиз Хюсменова от АЛДЕ, ДПС.