Безопасна ваканция и в село Еленино
Безопасна ваканция и в село Еленино / МВР - Стара Загора

В Село Еленино се състоя поредната проява от кампанията "Безопасна ваканция 2010 г.",  организирана със съдействието на кмета на селото Съби Димов и местното читалище "Просвета".

9 момчета и 3 момичета на възраст от 6 до 15 години се включиха в състезанието, което се проведе на специално подготвено трасе в центъра на селото. Те показаха отлично познаване на правилата на движение и зарадваха полицейските служители, които съдийстваха практическия етап с уменията си за безопасно управление на велосипед.

Виктория Димова, Пламен Михайлов и Диан Желев споделиха първото място в класирането, след като приключиха теоретичния тест и практическия изпит без нито една наказателна точка.

Втори, само с две наказателни точки, присъдени за ненавреме подаден сигнал за спиране се класира Жеко Йовчев, а Цветелин Цветков остана трети. Специални награди получиха и най-малките състезатели - 9-годишната Еленка Ангелова и 6-годишната Неделина Колева.

Състезанието бе наблюдавано с интерес от многобройна публика - родители, близки на състезателите и много деца, които изразиха готовност за участие в следващата проява.

Зрителите имаха възможност да наблюдават и демонстрация по оказване на долекарска помощ, представена от доброволци от Младежки български червен кръст в Стара Загора - Цветислава Стайкова и Антони Вълчев.

Кампания "Безопасна ваканция 2010" се организира и провежда по решение на Местната комисия за обществен ред и сигурност от 19.05.2010 г. и е част от инициативите по изпълнение на работна карта № 2 "Партньорство с учебните заведения, обществени структури и семейството за гарантиране на безопасност и сигурност на подрастващите."

Кампанията е насочена към развитие правосъзнанието на децата и уменията им за безопасно поведение и се реализира съвместно от ОДМВР, РУ "Полиция" - Стара Загора, Община - Стара Загора и местните читалища.

Тя предвижда поредица от информационни срещи, занятия и състезания, в които служители на полицията, пожарната и гражданска защита и местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните ще запознават децата, прекарващи ваканцията в малките населени места с основните рискове за тяхната безопасност, както и с отговорността, която носят при извършване на противоправни прояви.