Без съкращения в Мини Марица-изток
Без съкращения в Мини Марица-изток / netinfo
Ръководството на “Мини Марица-изток” не предвижда съкращения на работещите 7 500 души в дружеството. Разработена е антикризисна програма, в която са предвидени мерки за намаляване на разходите и съдържа варианти в зависимост от конкретната пазарна конюнктура през следващата година.

Изпълнителният директор на дружеството инж.Иван Марков очерта параметрите на най-критичния вариант за добив и евентуалните последствия за инвестиционната програма.”Най-неблагоприятният вариант за нас би означавал 24 милиона тона годишен добив.При него ще се реализира наполовина инвестиционната ни програма. Нейният критичен минимум е от 57 милиона лева”.

До 5 януари в дружеството се събират офертите на консултантските фирми, които ще кандидатстват за изработването на тръжното досие на новата централа, обясни инж.Иван Марков.”След като се изработи тръжното досие ще бъде обявена нова процедура, където вече ще се избира изпълнител по тези документи, които сега ще подготвят консултантите”.

Отиващата си 2008 година беше успешна за “Мини Марица-изток, отчете ръководството. Производствената задача за тази година е 23 100 000 тона въглища и 95 000 000 кубични метра откривка. “До края на годината очакваме добив от около 24 500 000 тона въглища и разкривни работи от около 96 000 000 кубични метра”, информира инж.Марков.

“Мини Марица-изток” изпълнява инвестиционна програма за 90 614 503 лева. “Ще приключим финансовата година с повече от 2 милиона лева печалба”, каза още инж.Иван Марков.