Без пластови аномалии на  могилата Косматка. Засега
Без пластови аномалии на могилата Косматка. Засега / netinfo

Никаква пластова аномалия, свидетелстваща за строителни работи не е засечена от екипа на експедиция ТЕМП, с ръководител археологът Георги Китов.

Това показват данните следпускането на първата сонда на пет метра дълбочина в могилата Голяма Косматка край Шипка. Преди два дни, ръководената от археолога експедиция започна прочвателни дейности в района на могилата, където преди три години бе открита бронзова глава на Севт Трети.

Целта на проучванията, финансирани от общинския музей "Искра" в Казанлък, е да се установи доколко информацията за наличие на ново куполно съоръжение в могилата, дадена от направените през зимата георадарни изследвания ще се потвърди.

Първоначалната информация от георадарните проучвания сочеше, че под могилата най-вероятно се крие и архитектурното чудо на траките, с големина от 22 метра. В момента екипът на експедицията ТЕМП извършва сондажно изследване профила на могилата, със сонда и изкопни дейности на ръка.

Според първоначалните данни нагеофизиците, горната част на съоражението, трябва да е на около 3 метра и 20 см от върха на могилата. Проучвателните дейности на могилата на Севт Трети ще продължат поне до средата на следващата седмица.