Ден на Тракия
Ден на Тракия / община Стара Загора
На 26 март се отбелязва Деня на Тракия, в който се прекланяме пред подвига на българските войни, паднали край Одрин. Отдаваме  почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

Денят е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 г. и по предложение на председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева.

На 26 март 1913 г. (13  март стар стил) Българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война 1912-1913 г., с което донася свободата на тракийските българи.

Тази година, поради въведените противоепидемични мерки от страна на здравните власти, няма да бъде проведен традиционният общоградски ритуал в Стара Загора.

Днес се навършват 108 години от извършването на един от най- великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата Балканска война.

В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ.