Без нов омбудсман в Казанлък. Киликчиева остава
Без нов омбудсман в Казанлък. Киликчиева остава / Д.Бобева

Общинският съвет на Казанлък не избра нов омбудсман.

Вече близо година след изтичането на 5 годишния мандат на досегашния обществен посредник Катя Киликчиева, тя продължава да заема поста, тъй като на два пъти процедурата за избор на омбудсман се провали. Двама бяха допуснатите до събеседване с Общинския съвет кандидати, от Временна комисия по избора: бившият директор на РИОСВ в Стара Загора Нанчо Видев и биоложката Гинка Щерева.
Нито един от двамата обаче не събра нужния брой гласове от 2/3 от всички общински съветници, за да стане обществен посредник. За Гинка Щерева гласуваха 24 от 32-мата участвали в гласуването съветници, а за Нанчо Видев - 5-тима. Трима от участвалите във вота съветници пуснаха недействителни бюлетини.


До старта на третата поред процедура за избор на обществен посредник тази функция ще продължи да изпълнява досегашният титуляр на поста- Катя Киликчиева.
Съветниците не записаха в решението си срок за старта на поредната нова процедура за избор на омбудсман на Казанлък.
Да има или да няма такава институция в Казанлък е спор между представителите на различни политически сили и институции в общината вече близо година.


Община Казанлък бе една от първите общини в България, които през 2007-ма година се сдобиха с обществен посредник. В името на интересите на гражданите и тяхната защита, Катя Киликчиева, която бе 3 мандата секретар на общинската администрация в Казанлък се отказа от над 30 годишно членство в редиците на БКП/ БСП.