Спасиха ранен бял щъркел
Спасиха ранен бял щъркел / Община Севлиево
Бедстващ бял щъркел бе приет в Спасителния център на „Зелени Балкани” в Стара Загора.

Птицата е спасена и докарана от района на Свиленград, благодарение на съдействието на общината. При прегледа ветеринарните лекари на Центъра установили, че щъркелът е слаб и с проблем в едното крило.

С годините, все повече ставаме свидетели на бели щъркели през зимата в България, припомнят от „Спасителния център". На някои места, като язовирите край ТЕЦ-овете, например, те са съвсем обичайна гледка. Единични бройки тази година за пръв път се наблюдават и край Белозем – българското европейско село на белия щъркел.

бял щъркел
Спасителен център Зелени Балкани


Не можем да се ангажираме със заключение защо числеността на белите щъркели в България през зимата се увеличава! Факт е, че те правят миграция заради храната. При топли зими и незамръзнали водоеми, в които се намира храна, птиците не предприемат опасния път на миграцията и остават на стария континент, в очакване на пролетта”, допълват още от Зелени Балкани.

При съмнения за пострадали щъркели, сигналите трябва да се отправят към РИОСВ, на телефон 112 или на телефоните на Спасителния център.