БАСТА: Не водим война с ГЕРБ
БАСТА: Не водим война с ГЕРБ / DarikNews.bg

До края на октомври се очаква да се учредят местните структури на новата политическа формация БАСТА. Решенията, които ще се вземат от общинските организации, ще имат важно значение и няма да подлежат на коментари на по-високи нива, разясни Недялко Недялков, който е избран в Съвета на ветераните на партията. Той припомни, че през последните години номинациите за общински съветници, кметове и депутати често са били променяни, а в окончателните листи място са заемали определени хора.

Готовност за структуриране на старозагорска организация има, но от БАСТА ще изчакат към партията да се присъединят още хора, за да се сформира болшинство, което да избере ръководствата. На общинско и областно ниво те ще имат 5-годишен мандат.

От новата формация очакват към нея да се присъединят бивши членове на ГЕРБ и представители на други политически партии. „Това е лично решение на всеки един от тях. Разбира се, там където няма кметове на ГЕРБ ще ни бъде много по-лесно. Определени проблеми ще имаме, където кметовете са избрани от партията на Борисов, защото хората се страхуват за работните си места. Ние обаче казваме баста на този страх", допълни Недялков. По думите му, заради присъствието си на учредителното събрание на БАСТА един от селските кметове е получил заплахи, че няма да получава средства по еврофондовете. Атаката според Недялков била от председателя на Общинския съвет Емил Христов. На конгреса в София от Старозагорска област присъствали 96 души, най-младият учредител е 18-годишната Петя Стойчева от Мъглиж.

Партията дава заявка за участие в управлението на държавата и в Европейския парламент, но от нея подчертават, че местните структури ще имат коалиционна свобода по време на кметски избори и тези за общински съвети. „След като видим каква ще бъде конфигурацията при всички случаи на национално ниво ние ще се коалираме с партиите в център-дясно и членове на ЕНП. Това говори, че бихме направили коалиция както с Реформаторския блок, така и евентуално с ГЕРБ. Ние сме дясноцентристка формация, не водим война с ГЕРБ, а водим политика за привличане на разочарованите и апатичните хора, на онези близо 50% от обществото, които не гласуват", коментира Недялко Недялков.