машини за билети
машини за билети / община Стара Загора
Автоматичната система за таксуване на пътници в обществения автобусен и тролейбусен транспорт на Община Стара Загора ще заработи от 1 октомври.

В три пункта ще се издават или активират карти или билетни продукти за пътуване: на бул. „Патриарх Евтимий“ № 81, бул. "Руски" № 1 и в кв. "Железник", ул. Загорка №1.  

Ще бъдат въведени три вида електронни безконтактни карти. Персонализираните карти ще бъдат поименни  със снимката на лицето, на което са издадени. От тях ще се възползват пътуващите с отстъпка в градския транспорт-ученици, студенти, пенсионери и ще бъдат издавани единствено в трите билетни центъра.Вторият вид карти ще могат да се зареждат периодично с избран продукт, а третият вид са нискостойностните, които ще позволяват осъществяването на няколко пътувания в обществения транспорт.

На 10 спирки в града вече са поставени билетни машини, където гражданите ще могат сами да си закупуват билети и да презареждат електронните си карти.

77 машини за продажба на билети са монтирани и в превозните средства от градския транспорт. Автоматите са снабдени със 7-инчови touch екрани, предназначен за избор на тарифа и закупуване на билет. Настроени са да приемат 10, 20 и 50 стотинки, както и монети от 1 и 2 лева. Устройствата обаче не връщат ресто.

Гражданите и гостите на града могат да си закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора“.

Веднага след качване в превозното средство пътникът трябва да валидира своята карта или билет за пътуване като  доближи съответния превозен документ до мястото на четеца на валидаторите, с които са оборудвани автобусите и тролейбусите. Щом бъде отчетена регистрацията на монитора на устройството се изписва часа на използване.

Автоматичната система за таксуване на пътници в обществения автобусен и тролейбусен транспорт на Община Стара Загора е по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020.