Автогара Стара Загора вече обслужва и трудно подвижни пътници
Автогара Стара Загора вече обслужва и трудно подвижни пътници / Община Стара Загора

Трудно подвижни пътници ще могат да се качват по-лесно в автобусите на Автогара Стара Загора, която вече разполага с автоматичен електрически подвижен подемник за достъп на хората с намалена подвижност.

Подемникът, включен към захранване, се обслужва от персонала на автобуса, като с дистанционно управление се движи нагоре и надолу. При необходимост от допълнително разстояние за достигане до вътрешността на автобуса се добавя метална плоскост, като мост от платформата до пътеката за пътници, поясни началникът на автогарата инж. Румяна Чергеланова.

Цената съоръжението е 5350 евро без ДДС и с него се преодоляват височини до 83 см. Вътрешният размер на платформата е 78,5 х 149,5 см, с колела за придвижване. Товароподемността е 300 кг., а скоростта на движение 0, 10 м/сек., с плавен старт и стоп. Сигурността на съоръжението се осъществява чрез електронен контрол на скоростта и спирачните механизми.Гаранционният срок на подемника за външна и вътрешна употреба, произведен през 2012 г. в Австрия, е 24 месеца.

Той е закупен със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, с цел осигуряване на достъпна среда на автогарите, съгласно изискване на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения - Наредба 33 от 11.02.2011г.