Автентични пушки ще гърмят на връх Шипка
Автентични пушки ще гърмят на връх Шипка / DarikNews.bg, архив
Автентентични пушки ще гърмят на връх Шипка
31979
Автентентични пушки ще гърмят на връх Шипка
  • Автентентични пушки ще гърмят на връх Шипка

По случай честванията на 133 години от Шипческата епопея Национално дружество „Традиция" ще представи възстановка „Защитата на Орлово гнездо". Спектакълът ще бъде на 21 август (събота) от 11 часа на връх Шипка, където се очаква да гърмят близо 220 автентични пушки от славната епоха.

Общината организира безплатен транспорт - отиване и връщане, за гражданите на Стара Загора. Автобусите тръгват в 8:30 часа от Общината.

Тази година участие в "сражението" са заявили общо 240 души от 27-те клона на Дружеството. Репетицията се провежда днес, когато се уточняват промените в сценария, обяснява 65-годишният Михал Тонев или както всички го наричат - чичо Мишо - комендант на старозагорския клон на Дружество "Традиция". "С всяка изминала година се приближаваме все повече до историческата истина, затова има изменения и в сценария", разясни Тонев.

"При възстановката от изключителна важност е безопасността. Всеки един от участниците получава инструктаж за безопасност. Пушките се проверяват предварително от полицията. Сериозни инциденти не е имало, но се случва някой да падне, да обели коляно, да изкълчи крак, ръка, защото на връх Шипка е стръмно и неравно. А възстановката изисква действие, движение", разказва ентусиазирано чичо Мишо.

Повече за историята на Дружеството и традициите, които се опитват да съхранят участниците във възстановката чуйте в прикачения звуков файл от Михал Тонев.