Австрийски интерес към  Розовата долина
Австрийски интерес към Розовата долина / netinfo

Австрийското министерство на водните и горските ресурси и 6 общини от Розовата долина ще разработват общи програми за обмен на туристи и популяризиране на културно--историческото наследство на Долината на розите.

За това се договориха по време на приключила визита в австрийската провинция Тирол кметовете на Казанлък и Карлово Стефан Дамянов и д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски с представители на местната власт в провинцията и на Министерството на горските и водни ресурси.

Визитата бе първа по рода си по линия на подписания през юни в България Меморандум за сътрудничество в областта на туризма и изграждането на Общ туристически борд между общини и райони в Австрия и България. В помощ на туристическото сътрудничество ще бъде изработена обща стратегия за развитието и предлагането на туристически продукти от страна на общините в Розовата долина. Фундаменталният документ ще се създаде от експерти по международно сътрудничество от общините Карлово и Казанлък. Той трябва да е готов до средата на април, когато се очаква нова визита на представители на австрийското министерство на водните и горски ресурси в България. Координатор на общата програма е председателят на УС на Асоциацията на производителите и търговците със спиртни напитки Бранимир Ботев. На по-късен етап се предвижда и създаването на Общ туристически борд между общините от Розовата долина, чиято цел ще е акумулиране на средстваза реклама и популяризация на актуалните туристически забележителности и продукти.

Като част от бъдещите съвместни проекти за популяризация на туристическите продукти австрийското министерство на горите и водните ресурси вече е разработило първия си проект за привличане на туристи в Розовата долина. Осигурен е и първия гранд от страна на ЕС. Според австрийците Долината на розите е единственото все още запазено с автентична природа и забележителности кътче в България, което има своя туристически потенциал.