времето буря пролет дъжд
времето буря пролет дъжд / iStock/Getty Images
Екипите на EVN България остават в повишена готовност за реакция с оглед на очакваните в следващите дни дъждове и гръмотевични бури в части на Югоизточна България.

Компанията прави всекидневен анализ на метеорологичната прогноза на централно и местно ниво, за да може да реагира максимално бързо в случай на необходимост от мобилизация на допълнителна техника и аварийни екипи.  Добрата организация на EVN вече пролича по време на обилните порои, които се изсипаха на различни места от Югоизточна България - Пловдив, Стара Загора, където отделни райони бяха наводнени в рамките на часове. Въпреки рекордните валежи, компанията не допусна райони с продължително преустановено захранване.
 
Освен поройните валежи, риск за снабдяването с енергия представляват и характерните за сезона гръмотевични бури.
 
В такива случаи EVN България напомня няколко лесни мерки, които могат предпазят електроуреди от повреди.
 
  • При отсъствие от дома за по-дълго през деня да се изключват от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик и др.
  • За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.
  • С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии се препоръчва изграждане на мълниеприемници и мълниеотводи.
 
В случаи на авария клиентите могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.