АРИР - партньор по проект за управление на риска
АРИР - партньор по проект за управление на риска / DarikNews.bg

Агенция за регионално икономическо развитие Стара Загора е партньор за България по проект PrismA (Насърчаване и изпълнение на стратегии за управление и оценка на риска).

Темата на проекта е особено актуална, тъй като е насочена към прилагането на опита на ниво ЕС в управлението на кризи и оценка на риска чрез партньорски стратегии и мрежи, в т.ч. са и горските пожари. Точно те са идентифицирани като един от основните проблеми за региона на първата партньорска среща, проведена в края на януари 2013 г. в Дордрехт, Холандия, разказа Румяна Грозева.

Проектът е продължителност 18 месеца и е съфинансиран от Генерална дирекция Хуманитарна помощ и гражданска защита на ЕК. Общата му стойност е 658,478 евро.
Партньори по проекта са Регион по безопасност Юг (Холандия Юг), Община Авейро - Португалия, Община Мирандела - Португалия и Градска Управа на Талин - Естония.

Проектът предоставя възможност да бъдат ползвани вече разработени и оценени от ЕК стратегически документи, анализи и добри практики от различни страни-членки. Част от проблемите, разглеждани при подготовката на тези документи са сходни с проблемите в Старозагорска област - например горските пожари и наводненията.

Изградена е мрежа за управление на риска, релевантна на посочения от тях риск в съответния регион.

Заедно с местни работни групи, такава мрежа за управление на риска е съставена от всеки един партньор и се изготвя „декларация на принципите" за всяка мрежа.

Утре екипът по проекта ще посети част от локациите на последните горски пожари.