Архивът показва оригинал на „Диарбекирски спомени” на поп Минчо Кънчев
Архивът показва оригинал на „Диарбекирски спомени” на поп Минчо Кънчев / DarikNews.bg

Ръкопис на „Диарбекирски спомени" на поп Минчо Кънчев от 1873 година пази Държавен архив Стара Загора. За първи път старозагорци ще могат да видят оригинала на този документ на 18 април. Това е денят, в който през 1952 година се създават държавните архиви в страната. Старозагорският отдел подготвя изложба, която ще бъде подредена на Първо експозиционно ниво на Регионалния исторически музей. Ще бъдат представени документи по шест тематични направления, а целта е гражданите да видят качествени архивни единици, които са в добро състояние. Сред по-атрактивните експонати са проектът за създаване на тютюневата фабрика „Слънце", проектът на църквата „Св.Николай" от 22 март 1909 година, препис-извлечение от протокол на Градския съвет от 1893 година по повод залесяването в северната част на града ни. Изложбата се открива от 17.30 часа на 18 април.

Най-старият документ, който се пази в старозагорския архив, е от 1867 година и е на списък с дарителите на чирпанското читалище „Развитие". Последният богат личен архив, който вече се съхранява, е на старозагорския актьор Нино Луканов.

С 18 фондохранилища разполага местния архив, а документите са разположени на площ от 800 кв.м., като на близо 300 квадрата са документите в рисково състояние. Във фонда се пазят 3291 архивни единици, като 873 оттях са на бившата БКП. До края на годината още 5 хиляди документа на ЦК на БКП за периода 1944-1948 година трябва да бъдат дигитализирани.Процесът на дигитализация, който е започнал през 2008-ма, ще продължи и тази година, като ще бъде обновена информационната система на архивите.В момента вече има над 140 дигитални обекта.

В Старозагорския Държавен архив работят шестима специалисти. Годишно той се посещава от над 600 души, които се възползват от различни видове услуги.