Положителните антигенни тестове вече се отчитат от Единния информационен портал
Положителните антигенни тестове вече се отчитат от Единния информационен портал / iStock/Getty Images
В Старозагорските образователни институции започна доброволно анкетно проучване за нагласите на родителите за провеждането на бързи антигенни тестове сред деца и ученици.

Още на 5 февруари от МОН са изпратили писмо с подробна информация, тя е изпратена до всяко училище, създадена е организация за информиране на родителите чрез различни платформи, поясни началникът на РУО Стара Загора Татяна Димитрова.

Тя потвърди, че анкетното проучване е изцяло доброволно, то няма за цел да накара родителите да участват в него насила. „В самото писмо изрично е записано, че попълването на анкетите няма задължителен характер-попълва се само от родител, изявил желание за участие в проучването.

Ако желаят да попълнят анкетата, те ще изразят своето мнение „за“ или „против“. Не търсим масовост за участие“, поясни Димитрова и препоръча да не се създава излишно напрежение и психоза.

Срокът за анкетното проучване е до 9 февруари. То е в електронна форма, т.е. не се изисква попълване и носене на хартиен носител от родителите до училищата на техните деца.

"Проучваме каква е нагласата на родителите за постигане на съгласие за тестване на учениците в училищата с антигенни тестове. Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в училищата с оглед продължаване на присъственото обучение на учениците и постигане на по-добри резултати", заяви преди дни здравният министър Костадин Ангелов.

Анкетното проучване е доброволно, така както е и ваксинирането сред педагогическия и непедагогическия персонал, поясни началникът на РУО.

Татяна Димитрова информира, че за изминалата седмица в град Стара Загора са поставени 138 ваксини на педагози и непедагогически персонал, които са заявили желание за това.

От утре процесът по ваксиниране продължава в областния град и в Казанлък. Изготвят се графици и за малките населени места.