среща
среща / Старозагорска Митрополия
„Зелената сделка“ на Европейската комисия и Спасителният фонд за предотвратяване на икономическите последици от COVID-19, са сред важните европейски теми, които са от значение и за Старозагорски регион, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Той потвърди позицията си в подкрепа на енергийния комплекс „Марица изток“ и уточни, че ще се внесат предложения за запазване на работата на рудниците и на топлоелектрическите централи.

„Около кризата с COVID-19 е факт, че почти всичко замлъкна, но за съжаление, когато в отделните държави се бореха да спасяват колкото може повече пациенти и да се ограничи разпространението на заразата, някой реши, че е уместно Европейският парламент да се заеме с пакета „Мобилност“. Това за мен беше скандално, но ще се справим.

 „Зелената сделка“ отново е на дневен ред, защото Германското председателство на Съвета на ЕС е избрало тя да бъде сред основните приоритет. В момента тя е само едно пожелание, тъй като не е одобрена от Европейския парламент и от Европейския съвет. Ние не знаем колко точно ще бъдат средствата, които са заделени, защото тя е пакет от над 40 предложения, които ще се появяват поетапно. Когато обсъждането на въглищните централи дойде на дневен ред, ще бъдем много внимателни“, заяви Андрей Новаков.

Той заяви готовност да създаде свой офис в града, за да бъде по-близо до проблемите на хората и да помогне за решаването им чрез работата си в Европейския парламент.  „Ще се радвам ако мога да бъде връзката между Стара Загора и Брюксел“, добави евродепутатът.

Новаков се срещна със Старозагорския митрополит Киприан, заедно със заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и Председателя на Съвета на директорите на “Мини Марица - изток” ЕАД Николай Диков.

Владиката и Андрей Новаков коментираха основополагащата роля на православната ни църква в хилядолетната българска история както и възможностите за бъдещи съвместни инициативи.

В края на срещата митрополит Киприан получи покана да посети Европейския парламент.