/ Държавна опера Стара Загора
„Опера на стадиона” ще отпразнува на 10 юли от 20:00 часа на стадион „Берое” своя пети рожден ден с представянето на грандиозната вердиева творба – операта „Аида” в пълната й версия.
 
С този спектакъл Старозагорската опера се присъединява и към световните чествания на 150 години от премиерата на операта „Аида”.

опера на стадиона
Държавна опера Стара Загора

 
Преди пет години стартира първото издание на „Опера на стадиона” по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов и се превърна в едно от най-очакваните летни събития в културната карта на България и региона.
 
Събитието ознаменува 100-годишнината на емблематичния за Стара Загора футболен отбор „Берое”. Тогава бяха представени две действия и четири картини от операта „Аида” на Джузепе Верди с незабравимото участие на световния тенор Камен Чанев в ролята на Радамес.
 

опера на стадиона
Държавна опера Стара Загора


Пет години по-късно, грандиозната продукция на операта „Аида” на Старозагорската опера се подготвя специално за стадиона и ще бъде представена с изцяло нова сценична визия с очакваната от зрителите зрелищност и атрактивни постановъчни ефекти и решения.
 
Уповавайки се на традиционните похвати за изграждане на сценография, съчетано със съвременна мултимедия, ние целим да вдъхнем нов живот в битието на персонажите и да представим безсмъртната история в изцяло нов дух, споделя художникът Венцислав Петров.

опера на стадиона
Държавна опера Стара Загора

 
Спектакълът ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на мега продукцията е Огнян Драганов. Хормайстор Младен Станев. Монументалната сценография е дело на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, адаптация костюми Теодора Джамбазова.
 
Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.
 
Великолепен солистичен състав ще зарадва на 10 юли с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. Спектакълът ще бъде със специалното участие на италианския тенор Дарио ди Виетри в една от неговите коронни роли – на Радамес.  

опера на стадиона
Държавна опера Стара Загора

 
Елена Баръмова ще бъде в ролята на Аида. В ролята на Амнерис ще се представи мецосопраното Даниела Дякова, баритонът Нико Исаков  - в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата.
 
Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.
 
Държавна опера Стара Загора