Адвокат и още седмина са в ареста след операция „Лихварите”
Адвокат и още седмина са в ареста след операция „Лихварите” / ОД на МВР Стара Загора

Организирана престъпна група за незаконна лихварска дейност бе разбита в Стара Загора при операция на Териториалното звено „БОП". Арестуван е лидерът на групата адвокат Илчо Илев, бивш началник на следствения арест в града, както и още седем души.

Задържани са за незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи и склоняване към лъжесвидетелство.

Операцията с кодовото име „Лихварите" на служителите от териториално звено „Борба с организираната престъпност" е стартирала след разработка, продължила няколко месеца и множество сигнали и жалби на граждани.

Установено е, че групата е предоставяла кредити в левове и евро срещу лихва. Печалбата от дейността им за шест години е 3 млн. лв., съобщи говорителят на полицията в Стара Загора Цветелина Рандева.

При последвалите претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища, са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години.

Адвокат и още седмина са в ареста след операция Лихварите
netinfo

В хода на разследването станало ясно, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.

Освен лидерът Илчо Илев на 40 години, са арестувани и четирима членове на групата и трима криминално проявени мъже.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на шестима от задържаните, уточниха от ОД на МВР.

Уличеният като ръководител на престъпната групата Илчо Илев е бивш началник на Следствения арест в Стара Загора. През 2003 г. бе арестуван и срещу него беше образувано следствено дело за измама и за склоняване към лъжесвидетелство.

Той беше уволнен и остана зад решетките около два месеца и половина. След това обаче Върховната касационна прокуратура прекрати всички производства срещу него. От тогава Илчев е адвокат към Адвокатска колегия -Пловдив.