93 птици са пуснати на свобода от Спасителния център
93 птици са пуснати на свобода от Спасителния център / Областна администрация Стара Загора

93 птици са освободени от Спасителния център за периода от 1 август до 23 септември. Най - голям е броят на екземплярите от видовете блед бързолет, домашна кукумявка, чухал, и белошипа ветруша. Това стана ясно по време на среща между областния управител инж. Георги Ранов и директора на РИОСВ-Стара Загора д-р Петя Папазова.

За този период са извършени 96 контролни проверки на 89 обекта. От тях 57 са планирани, 39 извънредни - по изпълнение на дадени предписания, по подадени заявления за разрешения за дейности с отпадъци по Закона за управление на отпадъците, за регистрация по Закона за биологичното разнообразие, по писма на МОСВ, ИАОС, ОД на МВР или общини.

17 от извършените извънредни проверки са по постъпили сигнали на граждани на „зелен" телефон или на електронна поща. Най-често сигналите са за замърсяване на компонентите на околната среда или за бедстващи птици. Бедстващите птици постъпват в Спасителен център на „Зелени Балкани", поясни д-р Папазова. След възстановяването им, по предложение на управителя на Центъра и с писмено разпореждане се освобождават в естествена им среда, а това са на местата, на които са намерени, допълни директорът на РИОСВ.

.Плод на огромни усилия, положени от директора на зоологическата градина в Стара Загора и на експерти от МОСВ, е издадения през август лиценз на Зоопарк Стара Загора от МОСВ, припомни д-р Папазова.
В Стара Загора за установени нарушения на нормативната база са съставени и връчени 8 акта и 4 наказателни постановления на юридически лица.