83 млн. лева приходи в общинския проектобюджет 2010
83 млн. лева приходи в общинския проектобюджет 2010 / Dariknews.bg

Приходи в размер на близо 83 млн. лева са заложени в проектобюджет 2010 на Община Стара Загора.

"Предоставената държавна субсидия е в размер на близо 51 млн. лева,  а собствените приходи на местната администрация за приблизително 32 млн. лева", обяви на кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев по време на публично обсъждане на бюджета на общината с представители на неправителствени организации.

35,45% от приходите тази година ще бъдат заделени за образование, 15,05% отделя Общината за здравеопазване, 15,01% ще отидат за благоустройство и опазване на околната среда, 8,01% за социални дейности и 5,8% за култура  спорт.

"В условията на криза трябва да бъдем реалисти. Проектобюджетът е разработен според националната макроикономическа рамка. Макар парите тази година да са по-малко с 17-18%, реално става въпрос за 5-6 ммлн. лева. Разликата идва от изпълнението на няколко големи проекта на Общината през миналата година. По отношение на сектори като здравеопазване, образование и култура средствата са запазени. По-малко са парите за строителство и инвестиция", обясни проф. Танчев.

В разходната част на бюджета са предвидени 2,7 млн. лева за издръжка на близо 4300 деца в детските градини и 1,1 млн. лева за детски ясли и кухня. За поддържане на чистотата местната администрация е предвидила 7,1 млн. лева, а за уличното осветление - 1,5 млн. лева.

"Общината ще внесе 1,3 млн. лева в държавната хазна - 1,2 млн. лева като ДДС и 100 000 лева данък върху приходи от стопанска дейност. Можем да обощим, че тазгодишният бюджет е съставен от 40% собствени приходи и 60% държавна субсидия", отчете главният финансит на общинска администрация Цанка Ганева. Според нея основните приходи тази година ще дойдат от местните данъци и такси.

На днешното публично обсъждане на проектобюджет 2010 присъстваха 24 представители на неправителствени организации. В дискусията се предложи за увеличаване на средствата за ясли и детски градини, екология, както и бъдещо осъвременяване на старозагорския зоопарк и ремонт на отсечката между Професионална Гимназия по Ветеринарна медицина "Иван П. Павлов" и Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани".